Referat fra generalforsamlingen 2016/2017 tirsdag d. 26. oktober 2016 på Viby Stadion

Følgende klubber var repræsenteret foruden bestyrelsen med suppleanter:
AIA Tranbjerg, Åbyhøj. Skødstrup, ASA, AGF.

Ad 1

Valg af dirigent:
Henrik Kørner BMI blev valgt.

Ad 2

Beretning 2016/2017:
Siden ÅFF lavede en lille undersøgelse hos medlemsklubberne vedrørende faciliteter, har der været generelt stort fokus på idrætsfaciliteterne i Aarhus kommune. Der er blevet tilført 10 mio. kommunale kroner pr. år, til anlæg at idrætsfaciliteter. Pengene for de første to år blev slået sammen til en pulje hvor der var ansøgningsfrist i foråret. Der kom ansøgninger for omkring 80 mio. kr. ÅFF var med til at prioritere ansøgningerne. Heldigvis blev der givet tilskud til 2 nye kunstgræsbaner. Disse blev tildelt Brabrand IF og Viby IF. Desuden er det besluttet at Aabyhøj, får kunstgræs på grusbanearealet ved Aaby skole. Dette som kompensation for Northside festivalens brug af baner på Kulgården. I 2017 er der så i øvrigt sket det på kunstgræsfronten, at HEI og ASA endelig kunne indvi deres nye kunstgræsbaner. Desuden skete der det glædelige under årets budgetforhandlinger, at der blev afsat penge til endnu 3 kunstgræsbaner. Det er glædeligt, og AAFF afventer nu indbydelse til deltagelse i processen vedrørende tildeling af disse. Vi har fra sidste ansøgningsrunde, og det møde vi afholdt med de klubber der gerne vil have en kunstgræsbane, en stor viden om, hvem der er hvor i deres processer. Det slutter ikke her. I AAFF mener vi at vi skal op på mindst 20 kunstgræsbaner i Aarhus kommune i løbet af de næste 5 år.

Vi har arbejdet med en ide om at skabe et fælles Aarhusprojekt i forhold til at rejse penge fra fonde til kunstgræsbaner. Primært fordi at det opleves fra de klubber der anlægger baner, at det er blevet sværere at hente penge hos fonde til kunstgræsbaner. Vi har kontakt med en fundraiser, som arbejder på at undersøge forskellige muligheder for at skaffe penge til kunstgræsbaner, eller dele af anlæg. F.eks hegn eller måltavler. Dette arbejde er langsommeligt og ikke uden principielle problemer. Så det er sandsynligt at vi skal bruge vores kræfter anderledes. Siden vi påbegyndte arbejdet, er der sket så meget på den politiske front, med en større velvilje til at arbejde på bedre faciliteter, at vi nok er blevet overhalet indenom i forhold til at det kan give mening at fortsætte projektet. Vi skal vurdere hvor vi fremadrettet bruger kræfterne.

Idrætssamvirket indbød her i september til et politisk møde om idrætten i Aarhus. Hvis ikke det var tydeligt i forvejen så blev det i hvert tilfælde tydeligt her, at Aarhus generelt mangler idrætsfaciliteter og at de eksisterende i høj grad er slidte. De 10 mio. der er afsat pr. år til nye faciliteter, er politikerne godt klar over er for lidt. Det burde være mindst 30 mio. pr. år. Bedømt ud fra de tilstedeværende partier, var det klart Venstre, Konservative og Radikale der havde de klareste svar omkring idrætspolitik. De havde sendt profiler der MENER noget omkring idræt. De andre – bla. Socialdemokratiet var noget mere uklare i deres meldinger. Socialdemokratiet havde sendt Camilla Fabricius, hvilket kan undre når Steen B. Andersen er formand for kulturudvalget.

Vi har indsendt høringssvar i forhold til den nye Sport og fritidspolitik:

 

Aarhus kommunes forslag til den kommende sports- og fritidspolitik fremstår som et særdeles ambitiøst udspil med en række ambitioner og mål.

Det hilser Aarhus Fodbold Forum særdeles velkomment.

Vi har samtidig nogle kommentarer på flere punkter.

 3.1. Gode rammer for alle.

Ambition 1

Der skal være en løbende udbygning af idræts- og fritidsfaciliteterne, så udbuddet af faciliteter fastholdes i takt med, at der bliver flere indbyggere.

Der skal sikres faciliteter til byens mangfoldige og forskellige aktivitetsformer. I den forbindelse skal de fremtidige kriterier for den årlige anlægsbevilling til idrætsfaciliteter på 10 mio. kr. bl.a. fastlægges.

Bygninger og faciliteter på fritidsområdet skal løbende vedligeholdes og moderniseres, så faciliteterne kan imødekomme brugernes behov og udviklingsønsker, herunder særlige behov hos mennesker med handicap. Planlægning og udførelse skal ske i samspil med brugerne.

Der skal arbejdes med en strategi, hvor der i byens lokalområder samles forskellige faciliteter og aktivitetsmuligheder på samme adresse. Faciliteterne kan med fordel ligge i forbindelse med abdre borgerrettede bygninger (skoler, biblioteker, lokalcentre m.v.).

Kommentarer: Der er i øjeblikket et betydeligt efterslæb på grund af årtiers forsømmelser. Det skal indhentes. Samtidig må Aarhus kommune kunne komme med et seriøst bud på, hvor store investeringer, der skal til for at skabe balance med den store tilflytning til byen.

På fodboldområdet er der behov for væsentlige investeringer i baner i forbindelse med byudviklingen, samt kunstgræsbaner for at skabe gode rammer for fodbold som helårs sport.

Det er meget positivt at arbejde på at samle faciliteter i lokalområderne. Det vil givetvis styrke mulighederne for samarbejde mellem skole og idrætsforeninger.

Aarhus Fodbold Forum indgår gerne i et samarbejde om et strategi for at udvikle fodboldfaciliteterne, så de kan imødekomme brugernes behov og udviklingsønsker.

 

 

Det foreslås, at der tilføjes til 3. afsnit: Det konstateres, at der er et særligt behov for at fremskynde anlæg af flere kunstgræsbaner.

 

  

Ambition 5:

Ceres Park skal være byens flagskib inden for idræt.

 Den nuværende driftsaftale udløber i 2020, og arbejdet med den fremtidige drift forventes påbegyndt i 2018. Her skal der fokus på udnyttelse af stedets potentiale for idrætsaktiviteter.

Der skal udarbejdes et politisk beslutningsgrundlag med belysning af mulighederne for etablering af en multiarena samt et nyt eller ombygget fodboldstadion.

Kommentarer fra Aarhus Fodbold Forum: Et nyt eller ombygget storstadion er særdeles positivt for den professionelle fodbold med behov for faciliteter til op mod 20.000 tilskuere.

Dette stadion er samtidig særdeles uegnet som ramme for afvikling af øvrige divisions- og ligakampe, hvor DBU stiller bestemte krav til stadionfaciliteter. De eksisterende divisions- og kvindeligastadions i Aarhus halter langt bag efter tilsvarende faciliteter de fleste steder i landet. DBU giver dispensation fra 1. divisions kravene på herresiden i ét år, hvorefter Aarhus klubber i øjeblikket alene har mulighed for at opfylde kravene ved at spille på Ceres Park. Det betyder i praksis, at de ikke har råd til at blive i 1. division mere end et år.

 

Det foreslås derfor, at der tilføjes: Der er samtidig behov for modernisering af et eller flere tidssvarende stadions til afvikling af divisions- og kvindeligakampe, jf. DBU’s krav til faciliteter.

Det kan være en mulighed at lave ét tidssvarende og moderne ”Stadion II”, der opfylder DBU kravene til 1.division.

 

 

3.2 AKTIVT BØRNE- OG UNGDOMSLIV – I BEVÆGELSE OG I SUNDE FÆLLESSKABER

Ambition 1: Flere børn og unge skal have et aktivt fritidsliv og deltage i byens foreningsliv.

Initiativer

Åben Skole samarbejdet om foreningsbaserede undervisningsforløb i skoler, fritidsklubber mv. skal udvikles og styrkes.

Kommentar fra Aarhus Fodbold Forum. Det er meget forskelligt, hvorledes daginstitutioner og skoler medvirker til at formidle tilbud om foreningsidræt spændende fra et tæt og villigt samarbejde til afvisning. Daginstitutionernes og skolerne aktive formidling af f.eks. fodboldklubbernes tilbud er en nem måde at bygge bro mellem skole og forening.

  

 

Det foreslås derfor, at der tilføjes: De relevante daginstitutioner og skoler medvirker aktivt til at formidle idræts- og fritidsforeningernes tilbud f.eks. på forældre intranet ol.

 

 

Vi afholder fortsat møder med sport og fritid, hvor vi snakker om løst og fast. På det seneste møde snakkede vi om kunstgræsbaner, udfordringerne med kampe i november, mål på anlæggene, græsklipning. Mange klubber synes at de har for få mål, i forhold til de mange forskellige spiltyper der er. Kommunen har omvendt ikke budget til at købe de ønskede mål. Desuden er det besværligt for græsklipning at fjerne mål. Nogle klubber har selv købt mål, hvilket Sport og fritid er temmelig utilfredse med. Vi gør så opmærksom på at vi jo ser det ud fra et fodboldmæssigt synspunkt og ikke et græsklipnings praktisk synspunkt. Vi har aftalt at Rikke Schultz Nordentoft, kommer med et udspil til, hvordan Sport og fritid ser på problematikken omkring målantal, og så kommer vi med vores input i den retning. Det skal nok blive en spændende diskussion….

Græsklipningen har jo været udfordret i år, pga den megen nedbør. Vi har spurgt til de aftaler der er med de gartnere der klippe banerne. Her er hvad vi har fået retur: Der er ingen faste klippedage, men gartneren skal udarbejde en standardplan og informere herom. Det er et tilstandskrav, hvilket betyder, at der skal klippes, når græsset er længere end 6 cm – uanset ugedag. Klubberne kan henvende sig (i første omgang til gartneren), hvis dette overskrides. Undtagelser herfor er vejret og nedbrud på maskiner.

Onsdag den 18. oktober 2017 havde vi et rigtig godt og konstruktivt informationsmøde med revisor Henning Abel, der gennemgik administrative problemstillinger ved etablering af en kunstgræsbane i henhold til et notat, som han havde udarbejdet, og som blev udleveret til deltagerne.

Det blev bl.a. også drøftet, om SKAT vil godkende, at det årlige lejebeløb, som ”ejerklubben” skal betale, størrelsesmæssigt kan fastsættes til f.eks. kr. 200.000,00. Paw S. Krog, Brabrand IF Fodbold, fremsender en afgørelse fra SKAT, som han har fået via Willy Rasmussen, DIF, til revisor Henning Abel, der også undersøger, om der skulle ligge en forhåndsgodkendelse fra SKAT på dette beløb, evt. via IF Lyseng, hvorefter vi (Alex Nørgaard AaFF Bestyrelse) vil få information herom, som kan sendes ud til alle deltagerne på mødet.

På mødet deltog Brabrand IF Fodbold, Viby IF Fodbold, VSK Aarhus, Kolt Hasselager IF Fodbold og AIA-Tranbjerg Fodbold.

Skoleturneringen har kørt siden 1993 og har været stor succes. I år var der 21 drengehold med og 13 pigehold. De indledende runder, der desværre lidt hæmmet af regnvejr, så vi måtte bruge alle fri uger til at komme frem til finalerne.

Finalerne blev spillet Lyseng Kunststofbane tirsdag d.10/10. Det blev en stor succes alle skolerne have udkommanderet alle 9. og 10. klasser, så der var trængsel på baneanlægget. Pigerne var det Mårslet skole og Ellevangsskolen der mødtes og efter uafgjort i selve kampe det hele afgjort i en straffesparkskonkurrence, og her var Mårslet skole bedst, så resultatet blev 4-3 til Mårslet. Hos drengene mødtes Solbjerg skole med Åby skole, det blev en rigtig god kamp, hvor Åby skole trak det længste strå og vandt 2-1.

Næste år har turneringen kørt i 25 år og efter hvad Stiften siger, skal den også køres der og der skal gøres lidt ekstra ud af den.

Igen i år har Jørn Bramming forestået planlægning af kampe i sidste seniorrunde i november. Det er fortsat et problem at Sport og fritid ikke tillader kampe på græs i november. I år har det dog været svært at have argumenter for at spille i november, da der jo har været enormt vådt i lang tid, og langt de fleste baner i kommunen er bløde. Med de mange kunstgræsbaner der efterhånden er, skulle man tro at det var nemt nok at finde plads til de 36 kampe der er planlagt i seniorrækkerne – ned til serie 3. Det har dog ikke været helt nemt, da der bliver flere og flere ungdomskampe på dette tidspunkt, og klubberne med kunstgræs planlægger jo i forvejen deres kampe til kunstgræs. Sport og fritid har et fast beløb – 30.000,- kr., som de vil bruge på kunstgræstimer. Jørn udregner så en pris pr. kamp som kunstgræsbaneejerne tilbydes. Den økonomiske ramme betyder at klubberne selv må betale for ungdomskampe, samt at serie 4 klubber pålægges at fremrykke deres kampe i sidste spillerunde. Dette plejer at fungere fint, men i skrivende stund, er der 6 århusianske klubber der ikke har flyttet deres kampe. Dette tager Sport og fritid sig af.

Fremover skal der laves vejledning til nye kunstgræsbaner, så de f. ex. ikke planlægger kampe/træninger i de perioder, de har angivet som ledige!

Desuden skal der laves vejledning til de klubber, der skal spille disse kampe, så de ikke forsøger selv at booke baner, som lige passer ind i deres planlægning.

Sluttelig vil jeg opfordre til at vi får en god debat om de mange vigtige emner der vedrører fodboldklubberne i Aarhus. Desuden vil jeg takke Stiften for støtte til skoleturneringen,  Idrætssamvirket, Sport og Fritid, klubberne og øvrige vi har haft berøring og samarbejde med, men først og fremmest bestyrelsen, for et godt samarbejde i året der er gået.

Kommentarer:
AIA: Politikerne snak lige nu er ikke særlig konstruktiv, det var ren valgflæsk.
VSK: Det er Hans Schou vi skal satse på, han er den eneste, der interesserer sig for sporten i Aarhus.
Der er lavet en undersøgelse på landsplan, hvor de 98 kommuner er rangliste efter hvor mange penge der bruges på sporten pr. indbygger, her ligger Aarhus nr. 83, det er flovt.
Afvikling af kampe under DBU er svære at afvikle p.g.a. vejret, så en stadion nr. 2 ville være på sin på plads.
Formanden: Omkring politikerne er det pinligt at venstre fløjen i byrådet ikke er mere fremme i debatten, det er venstre som er meget interesseret.
Åbyhøj: Hvad er kriteriet for en stadion nr. 2.
ASA: Der er bestemte krav fra DBU til afvikling af kampe i divisionen.
Hans Schou er lidt af en klubtosse, vi kunne ønske os flere af slagsen i byrådet.
Åbyhøj: Kommunen har ikke nogen skabelon til etablering af kunststofbaner.
BMI: De er bange for der er noget uforudset.
ASA: Vi må håbe at rådgiverne lærer af fejlene.
VSK: Hvad skal vi gøre hvis kommunen spørger om hvem der skal have en ny bane.

ASA: Vi skal se på klubben, medlemstal, ungdomsafd. Og evt. hold i turneringer.
AIA: Kommunen henvendte sig direkte til os, vi har ofret arkitekt og sendt noget til kommunen, men har aldrig hørt fra kommunen, om de kunne bruge indsendt, så hvordan kommer vi videre.
Formanden: ÅFF har et nogenlunde overblik over behovet for yderligere kunstgræsbaner i Aarhus kommune. Derfor vil det være godt hvis vi kan samarbejde med kommunen om anlæggelse af disse. Simpelthen lave en plan ud fra hvilke klubber der er hvor langt med deres projekter.
VSK: Reklamerede for Old Boys 60+, der lå et potentiale.
ÅFF: Banepasning skal i udbud, og det er alle baner under et. Der var måske en mulighed, at de enkelte klubber kunne byde id, så de selv kunne passe deres baner.
Åbyhøj: Kommunen havde tilbudt at kridte baner for få penge. Det var måske en ide, at kommunen anskaffede en GPS opkridter, kunne klarer en bane på ca. 1 time.
Det var en ide, at klubberne bad gartneren op en klippeplan for banerne, så de kunne få lidt styr på græsslåningen.
Herefter blev beretningen enstemmigt godkendt.

Ad 3

Regnskab: Kasseren gennemgik regnskabet og det blev enstemmigt godkendt

Ad 4

Indkomne forslag:
Der var ikke indkommet forslag.

Ad 5

Kontingent:
Det blev vedtaget uændret.
800 kr. for klubber med ungdomsafdeling og 400 kr. for klubber med kun senior.

Ad 6

Valg til bestyrelsen:
Alex Nørgaard Viby IF, Jens Peter Nielsen KHIF og Jess Seiersen IF Lyseng blev valgt for 2 år.

Ad 7

Valg af suppleanter:
Henrik Kørner fra BMI blev valgt.
Morten Juhl fra AGF blev valgt

Ad 8

Valg af revisor:
Erik Nielsen/AGF blev genvalgt

 

Ad 9

Valg af revisor suppleant:
Anders Pilegaard Hansen blev valgt.

Ad 10

Eventuelt:  DBU har forslag til ny bestyrelsessammensætning ude til debat i øjeblikket. DBU foreslår en mindre bestyrelse på 9 medlemmer, hvoraf en skal være kvinde. Det betyder, at kvindedivisionsforeningen ikke som nu har en repræsentant i bestyrelsen. Kvindedivisionsforeningen er stærke modstandere heraf. Se eks. kvindedivisionsforeningens facebook side.